duminică, 27 martie 2011

Masca Venețiană

           Masca Venețiană ne duce în timp cu sute de ani în urmă, la Veneția, în vremea Serrenissimei Republici. În timpul carnavalului, culorile, muzica, buna dispoziție și misterul puneau stăpânire pe fiecare colțișor din minunata Veneție. Locuitorii erau la adăpostul anonimatului oferit de mască încât fiecare își permitea să se lase pradă ispitelor vremii. Iată câteva tipuri de măști:


                        


„Colombina” – masca prin care sunt acoperiți doar ochii; a fost purtată pentru prima oară într-o reprezentație a Commediei dell’arte, de către o actriță care considera că este prea frumoasă pentru a-și acoperi întreaga față.



„Bauta” – cel mai popular model de mască, ce acoperă întreaga față, linia maxilarului este apăsată și adesea îi lipsește și gura, caracteristici ce garantează perfect anonimitatea.




„Medico Della Peste” – în traducere „medicul ciumaților”, este cea mai bizară reprezentare a unei măști; acest tip de mască a fost, la origine, un mod de precauție în fața bolnavilor de ciumă.



"Moretta/Servetta Muta” – sau „servitoarea mută”, este o mască ovală, adesea înfrumusețată cu dantelă în partea inferioară; acest tip de mască devenise cel mai comun ornament pentru doamnele venețiene în secolul al XVII-lea.

„Volto/Larva” – este cel mai comun model de mască venețiană; inițial modelul era perfect alb și se purta împreună cu o manta lungă și pălărie tricorn, dar ulterior măștile Volto au început să fie ornamentate în diferite moduri.